Zrob sobie wlasny dzwonek!!

Odpowiedzi na najczestrze pytania

Moderator: Support

Zrob sobie wlasny dzwonek!!

Post 21 sie 2008, o 19:49

Witam!
Widze, ze dla niektorych zdobycze technologii sa dosc odlegla sprawa, dlatego pokaze tutaj tym ktorzy nie potrafia, jak przy pomocy programu z pakietu Nero Burning Rom (chyba ma go kazdy, bo kto dzis nie ma nagrywarki) zrobic dzwonek do komorki. A wiec zaczynamy. PS. Jak nie masz Nero BR to poprostu zainstaluj Jak ktos bedzie na tyle odwazny to moze sobie nawet poeksperymentowac z tym programem i wniesc cos ciekawego do tematu...

Start
Odpalamy program przede wszystkim. Gdy nam sie ukaze, wybieramy File > Open i wybieramy utwor, ktory chcemy miec na dzwonku. Gdy juz wybralismy pokaze nam sie taki szlaczek (po co wyjasniac o co chodzi )

Obrazek

Nastepnie odszukujemy na tym szlaczku moment ktory nam sie podoba, zazwyczaj o dlugosci okolo 30 sekund... bo rzadko kto dzwoni az tak dlugo na komorke, a poza tym po co zasmiecac pamiec dlugim dzwonkiem....
Tak wiec ja wybralem swoj moment, jest to pierwsze 30 sekund tego utworu, pamietaj ze ty mozesz wybrac jaka chcesz Tak przy okazji SHIFT + I sluzy do zoomowania tej sciezki (czyt. szlaczka). Po tym jak wybralem swoje 30 sekund, zaznaczam je myszka, poprzez klikniecie na poczatku i przeciagniecie do 30 sekundy

Obrazek

Nastepnie, gdy mam zaznaczona sciezke (czyt. szlaczek) biore Edit > Crop. Program zostawi tylko ta zaznacozna przeze mnie sciezke, nawet gdy zaznaczysz srodek piosenki, obetnie poczatek i koniec, zostawiajac tylko to co zaznaczone przez ciebie.

Obrazek

Teraz trzeba lekko przyciszyc poczatek i koniec twojego dzwonka, zebys kiedys nie wyskoczyl z ciuchow ze strachu jak bedziesz usypial czy zeby nie wystraszyc kogos w miejscu publicznym (mozna sciszac z wielu powodow, ja tak robie bo po co ma mi cos huknac w kieszeni ) Tak wiec zaznaczamy poczatek, np. pierwsze 5 sekund, kolejno dajemy Volume > Fade In > Linear (mozesz wziasc cos innego z opcji Fade In, ale ta jest wg mnie najlepsza)

Obrazek

To samo robimy z koncem, zeby nie bylo slabego przejscia miedzy powtarzaniem dzwonka w razie, gdyby ktos w desperacji dzwonil nonstop, nie odkladajac sluchawki przez 3 minuty (chyba ze masz poczte, farciarzu ) Tak wiec przyciszenie da normalne przejscie do ponownego odtworzenia dzwonka od poczatku Czyli robimy tak, zaznaczamy ostatnie 5 sekund, dajemy Volume > Fade Out > Linear

Obrazek

Teraz juz prawie mamy dzwonek, wystarczy wziasc teraz File > Save As > no i tutaj nadajemy dzwonkowi nazwe, np. dzwonek , nizej wybieramy typ czyli mp3PRO (.mp3), a klikajac na Options mamy dostep do opcji kompresji naszego dzwonka.
To tak, w Encodning Quality dajemy Constant Bitrate, mozemy dac opcje kompresji Fast, Medium, Highest (to juz twoja inwencja), no i teraz zostaje nam wybor jakosci dzwonka, ja mam duzo pamieci, wiec daje zawsze 128kBit, 44100 Hz, Stereo (mozna i mono, chyba nie bedzie znacznej roznicy, a to tylko pare kb mniej). Dajemy OK i gotowe, masz swoj dzwonek, ktory teraz bedzie dla ciebie jeszcze lepszy niz jakis z platego serwisu, bo daje satysfakcje ze sam sobie go zrobiles! I mozesz teraz sie lansowac wsrod kumpli nowym dzwonkiem Zycze udanych prob robienia. Jezeli ktos tego nie zrozumie, to znaczy ze hmm nie bardzo rozumie do czego sluzy komputer, nie da sie tego prosciej zrobic. W opcjach Nero Wave Editor mozna rozniez poglaszac dzwonek, no ale to sobie doszukajcie juz sami

Pozdrawiam
Pamietaj [you], nie sama Administracja tworzy forum lecz każdy pojedynczy użytkownik.
[you] pamiętaj przeczytaj Regulamin!!!
[you] jak ci się podoba co wstawiam to daj mi Obrazek
Mevisto
40%
40%

Postawił : 0
Otrzymał : 0

Powrót do FAQ